Coaching példák

Néhány példán keresztül szeretném láttatni a coaching szerepét és hatékonyságát az egyéni és szakmai fejlesztésben. Ügyfeleimet igyekszem úgy szerepeltetni, hogy mások ne ismerjenek rájuk, még ha ők magukra is ismernek.

Egyéni coaching/ Karriertervezés

Egyik ügyfelem, egy 33 éves háromgyermekes hölgy, miután multinacionális vállalatnál betöltött állása megszűnt azt a célt tűzte ki, hogy megtalálja azt a munkahelyet, ahol a jövőben munkája és magánélete egyensúlyba kerül. Több időt töltsön gyermekeivel ugyanakkor képes legyen sikereket elérni a munkájában is.

A coaching során feltártuk azokat a munkával kapcsolatos dolgokat, melyek egy következő munkahelyen számára „elengedhetetlenül szükségesek”, amit „akar” és amiket „szeretne vagy jó lenne, ha lenne”. Külön kitértünk arra, hogy egy munkahelynek, milyen értékeket kell képviselnie, milyen körülmények között dolgozna szívesen és milyen feltételekkel nem vállalna munkát egy adott helyen. Tesztek és a coaching során használt módszertani eszközök segítségével komoly önismeretre tett szert.

Önéletrajzának aktualizálása után megbeszéltük az álláskeresési praktikákat és a sikeres állásinterjú lényeges pontjait.

A coaching folyamat eredményeként képessé vált arra, hogy életét és munkáját önmaga tudja irányítani. Fontossági sorrendet állítson fel a munkában és a magánéletben egyaránt. Szerető anya és elismert munkavállaló legyen.

Vezetői coaching/ Csapattagból vezetővé válni

Coacholt ügyfelem hat éve dolgozott munkahelyén, mikor csapattársból vezetővé nevezték ki, annak a csapatnak az élére, ahol ez idáig is dolgozott. Mint „frissen kinevezett” vezető szembe kellett néznie az új kihívással úgy, hogy a saját csapatából emelték ki, tehát meg kellett találnia a keskeny mezsgyét a vezető és munkatársi viszony között, kiépítenie a hatékony csapatkommunikációt beosztottaival. Mivel vezető beosztásban eddig még más cégnél sem dolgozott, vezetői tréninget nem kapott, ezért a coaching folyamatot átszőtte egy erőteljes önismereti fázis, hogyan lehet valaki hatékony vezető, folyamatos tanulás és emellett egy konkrét célkitűzéssel kapcsolatos coaching tevékenység. A folyamat során sohasem félt magában keresni a megoldás kulcsát. Nyitott volt, változtatni akart. 

Már az első ülések után pozitív változásról számolt be arról, hogy egyre otthonosabban mozog új pozíciójában. A közel féléves coaching folyamat a következő eredménnyel zárult:

-          A coaching segítségével elindult a vezetővé válás útján, kollégából felettes lett, megtalálta és jól érzi magát az új pozícióban. Elfogadják és elismerik munkáját munkatársai, főnöke és beosztottai

-         Beosztottait megtanulta fejlettségi szintjüknek megfelelően irányítani és támogatni, elindult a coaching szemléletű vezetővé válás útján

-         A komfortzónából való kilépés során lehetőséget adott magának, hogy megismerje önmagát, a kis lépésekben elért sikerek pedig hozzájárultak az önbizalom növeléséhez.

 

Fotó:Takács Endre www.photobalance.hu